Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Konveyör Sistem Nedir : Tipleri ve Çalışmaları
Lamba ışık yayan normal olarak görünür spektrumda radyasyon oluşturan bir boru ya da dış ampul için bir eleman içerir ışık kaynağının bir türüdür. Ayrıca ‘ampul’ terimi bir lambayı temsil etmek için kullanılır, ancak ışık kaynağını içeren harici bir cam parçadır. Bu makalede, farklı lamba türlerine genel bir bakış anlatılmaktadır.
Piyasada farklı tipte lambalar mevcuttur ancak bunların sınıflandırılması kullanılan malzemeye, çalışma prensibine ve enerji verimliliğine göre yapılabilir. Farklı lamba türleri aşağıdakileri içerir.
Akkor ışık veya lamba, akkor ışıma yoluyla çalışan bir elektrik ışık kaynağıdır; bu, ışık emisyonunun filaman ısıtmasından kaynaklanabileceği anlamına gelir. Bunlar çok çeşitli watt, voltaj ve boyutlarda mevcuttur.
Bu lambalar orijinal elektrikli aydınlatmalardır ve bu lambanın mucidi Thomas Edison’dur. Genellikle bu lambalar, tungsten filaman içeren camla tasarlanır. Akım bu filamandan geçtiğinde, ısı alacak ve ışık üretecektir.
Bu ampuller genellikle, elektrik kontaklarının kapak boyunca hava veya gaz sızıntısı olmadan çalışmasına izin veren ampulün tabanına bağlı bir cam yuva veya gövde içerir. Gövdeye gömülü küçük teller filamenti ve/veya kurşun tellerini destekler.
Gövdede, filamana ve kurşun tellerine destek sağlamak için küçük teller yerleştirilmiştir. Bu lambaların üretim maliyeti çok düşüktür ve AC veya DC’de iyi çalışır. Dolayısıyla bu lambalar hem ticari hem de ev aydınlatmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir tungsten halojen lamba aynı zamanda kuvars iyot ve kuvars-halojen olarak da adlandırılır, katı şeffaf bir kapak içine yerleştirilmiş bir tungsten filaman içeren bir tür akkor lambadır. Bu kapak, bir halojen ve brom veya iyot gibi bir soy gaz kombinasyonu ile doludur.
Filament ve halojen gazının karışımı, çözülmüş tungsteni filament üzerinde yeniden biriktiren halojen döngüsü ile kimyasal bir reaksiyon oluşturacak ve böylece zarfın bakımı ve ömrü artacaktır.
Bu, ampulün filamanının tipik bir akkor lamba ile karşılaştırıldığında maksimum sıcaklıkta çalışmasını sağlar.
Halojen lambaların boyutu, aydınlatma ve projektörler için katı optik sistemlerde kullanıma izin verecektir. Küçük cam kapak, yüksek bir harici cam ampule dahil edilebilir ve bu ampul, iç ampulü bulaşmaya karşı korumak için daha az sıcaklık içerir, böylece bu ampul, normal bir lambaya benzer şekilde mekanik olarak değiştirilir. Floresan ve LED ile karşılaştırıldığında, halojen akkor ve standart ampuller daha az verimlidir.
Bir florasan lamba veya ampul cıva buharlı lamba ile daha az basınç gaz deşarj olan ve floresan kullanılarak görünür ışık üretir. Bu ampulde, elektrik akımı beslendikten sonra gaz, kısa dalga UV ışığı oluşturmak için cıva buharını uyaracak ve ardından lambanın içindeki fosfor kaplamanın yanıp sönmesine neden olacaktır.
Bir flüoresan lambanın ana işlevi, enerjiyi akkor lambalara kıyasla elektrikten daha verimli bir şekilde değiştirmektir.
Floresan lambaların olağan ışık verimliliği 50 ila 100 lümen/watt arasında değişir. Buna karşılık, bir akkor lambanın ışık verimliliği sadece 16 lümen/watt’tır.
Akkor ile karşılaştırıldığında, floresan armatürler, lamba boyunca akımı kontrol etmek için bir ağırlığa ihtiyaç duyduklarından pahalıdır; bununla birlikte, daha düşük enerji maliyeti tipik olarak daha yüksek başlangıç fiyatını dengeler. Şu anda, evlerde enerji tasarrufuna alternatif olarak akkor ampuller kullanıldığından, kompakt floresan lambalar benzer boyutlarda mevcuttur.
Kompakt floresan lamba, normalde halojen veya akkor lambaların yerini almak üzere tasarlanmış bir tür floresan lambadır. Bu lambalar vidalı ve geçmeli olarak iki tipte mevcuttur.
Vidalı tip lambalar, ekstra ekipman kullanmadan bir vidalı yuvaya yerleştirilebilirken, geçmeli tip lambalar ağırlık ve tam taban düzenlemeleriyle iletişim kuran bir soket gerektirir.
Bazen bunlara entegre ve entegre olmayan denir. Bu iki tip lamba farklı boyutlarda, wattlarda, temel tiplerde, renk sıcaklıklarında mevcuttur ve bunlar esas olarak düşük maliyetleri, verimlilikleri, uzun ömürleri vb. ile tanınır.
İşlevsel olarak, kompakt flüoresan lambalar lineer flüoresan ampullere eşittir, çünkü bu iki lamba gaz deşarjlı lambalardır. Bu lambalar, esnek olmayan saçılma adı verilen bir teknikle cam kapakta bulunan cıva buharını uyarmak için elektrik kullanır. Ayrıca soy gaz ve fosforlar da bu zarfa dahildir.
Bu lambalar sürekli olarak geliştirilmektedir ve sürekli gelişen hem konut hem de ticari uygulamalarda mükemmel alternatiflerdir. Özellikle, basit yükseltme nedeniyle ideal değiştirmeler vidalı CFL’lerdir. Herkes eski lambayı kolayca çıkarabilir ve CFL’de döndürebilir ve Plug-in CFL’lerin hem balast hem de belirli bir sokete ihtiyacı vardır ve bu nedenle güçlendirmesi daha zordur.
Civa buharlı lamba gibi bir gaz deşarj lambası, ışık üretmek için buharlaşmış cıva boyunca bir elektrik arkı kullanır. Genel olarak, ark deşarjı, daha büyük bir borosilikat cam hazneye yerleştirilmiş küçük bir kaynaşmış kuvars ark borusuyla sınırlıdır.
Bu tür lambalar, akkor lambalara kıyasla enerji açısından verimlidir. Bu ampullerin temel faydaları, kullanım ömrünün 24k saat, yüksek yoğunluklu olması ve çıktının net beyaz ışık olmasıdır. Bu nedenle, bu lambaları depolarda, spor sahalarında, sokak lambalarında, fabrikalarda vb. büyük tavan aydınlatmasında kullanmanın ana nedenleri bunlardır. Cıva Buharlı Lamba hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya bakın.
Metal halide lamba aynı zamanda MH lambası olarak da adlandırılır ve ışığını küçük bir deşarj tüpünde bir elektrik arkı kullanarak ürettiği anlamına gelen yüksek yoğunluklu bir deşarj lambasıdır .
Dolayısıyla bu lambalar, ışık kaliteleri ve verimlilikleri nedeniyle çok ünlü hale geliyor. Bu lambalar daha çok spor sahalarında, stadyumlarda, otoparklarda ve kentsel yerlerdeki sokak ışıklarında kullanılmaktadır.
Bu lambaların rakipleri HPS, cıva buharı, LPS, halojen ve LED’lerdir. Bu lambaların daha fazla faydası vardır, bu nedenle çeşitli uygulamalarda kullanılır. Metal halide lambaların dezavantajları arasında pahalı, ışık kirliliği vb.
Yüksek basınçlı sodyum buharlı lamba, iyonize sodyum içeren bir elektrik deşarj lambasıdır. Bu lambalar esas olarak sokak aydınlatmasında ve diğer aydınlatmalarda kullanılır.
İki elektrot arasında akım beslendiğinde, sıcak gaz sodyumu buharlaştırana kadar kırmızı bir parıltı sağlamak için argon ve neonu iyonize eder. Bundan sonra, bu sodyum iyonlaşır ve neredeyse tek renkli sarı renkte parlar.
HPS lambaları, yarı saydam alüminadan yapılmış bir deşarj tüpü içerir. Bu tüp, yüksek sıcaklık ve basınçta cıva ve sodyum kombinasyonunun asidik etkilerine direnebilir.
Bu lambalar, tüneller, kavşaklar, spor stadyumları gibi halka açık yerlerde ve çok çeşitli yansıyan renklerin görülmesinin popüler olduğu yerlerde ekstra parlak aydınlatmanın gerekli olduğu yerlerde daha beyaz bir ışık sağlar.
Diğer yazılarımıza bakmak ister misiniz ?
Düşük basınçlı sodyum buharlı lamba veya LPS lambası, borosilikat camdan yapılmış bir dahili deşarj tüpü içerir. Bu cam metal elektrotlar aracılığıyla düzenlenir ve küçük metalik sodyumlu argon ve neon gazı ile doldurulur. LPS lambaları, verimlilikleri ve sarı renkli ışıklarının sisten geçme yetenekleri nedeniyle sokak lambalarında yaygın olarak kullanılmaktadır .
Bir LPS lambası, bazı HID lamba özelliklerine sahip olduğu ve diğer alanlarda floresan lambalara benzediği için çeşitli deşarj lambası olarak da adlandırılır. Bu türler, nesne renginin önemli olmadığı yerlerde yol ve güvenlik aydınlatmalarında kullanmak için ucuzdur. Bunlar daha çok sisli hava koşullarında kullanılır.
LED lambalar, LED’ler aracılığıyla ışık üreten elektrik lambalarıdır ve bunlar, akkor lambalar ve flüoresan lambalara kıyasla çok daha fazla enerji verimlidir. Piyasada bulunan ve en verimli LED lambaların her bir watt için 200 lümeni vardır.
Akkor lambalara kıyasla LED lambaların ömrü daha fazladır. Bu lambalar, güç hatlarından çalışmak için bir LED sürücü devresi aracılığıyla çalışır. Bu LED sürücü devresinin, akkor lambalarda kullanılan lamba dimmerleriyle uyumlu olması için bazı özel özelliklere ihtiyacı vardır.
Bazı LED lambalar, floresan/akkor lambalara alternatiftir. Bu lambalar, ışık yayılımını, genel maliyeti ve ısı dağılımını geliştirmek için birkaç LED paketi kullanabilir. Perakende LED lambaların ambalajı üzerindeki yazı, lümen cinsinden ışık çıkışını, gücün watt cinsinden kullanımını, Kelvin cinsinden renk sıcaklığını, aksi takdirde gün ışığı, soğuk beyaz veya sıcak beyaz gibi bir renk tasvirini gösterebilir.
Çalışma sıcaklığı aralığı ve bazen bir akkor lambanın eşdeğer watt değeri, lümen içinde benzer bir çıkış sağlar.
Daha fazla lamba türü aşağıda tartışılmaktadır.
Masa lambası, okuma, bilgisayar çalışması, yazma, işçiliği, çizim, defter tutma, dikiş, boyama ve örme gibi farklı görevleri gerçekleştirmek için hedeflenen ışık vermek üzere bir masa veya masa üzerine yerleştirilmiş hareketli bir görev ışığıdır. Bu lambalar, görevin görünürlüğünü ve ergonomik konforu sağlamak için uyarlanabilir aydınlatma sunar.
Döner kollu, ayarlanabilir, pille çalışan, prizli, düzenleyici lamba, büyüteçli, klipsli masa vb. gibi farklı türde masa lambaları vardır.
Duvar lambaları bir duvara yerleştirilir, ancak ihtiyaca göre kategorizasyonu yapılabilir. Şu anda, üreticiler ve tasarımcılar genellikle duvar lambaları ve aplikleri bir araya getiriyor. Duvar lambaları yapımında kullanılan malzemeler esas olarak metal, cam, seramik, plastik ve kristaldir.
Farklı tipteki duvar lambaları, esas olarak yukarı ışık, yukarıdan aydınlatma, mum, salıncak kolu, resim lambaları, tabela, duvar yıkayıcıları ve fener duvar lambalarını içerir.
Duvar ışıklarının uygulamaları esas olarak odaları, iç mekanları içerir ve tavan ışıklarının yanında ek aydınlatma sağlayabilir. Tavan aydınlatması yerine duvar lambaları kullanıldığında ekstra bir atmosfer etkisi yaratır.
Sokak lambaları, bir yolun veya yolun veya demiryolu platformunun kenarında kullanılan standart ışık kaynaklarıdır. Farklı lamba türleri, gerektiğinde lambayı mekanik olarak aktif hale getiren ışığa duyarlı fotoselleri içerir. Farklı sokak aydınlatma sistemleri normalde bir elektrik tesisatı konumundan diğerine kablolama yerine yeraltına bağlanır. Bu ışıklar, suçu azaltmak için önemli bir topluluk güvenliği aydınlatma kaynağıdır.
Farklı sokak lambaları türleri arasında metal halide, HPS veya yüksek basınçlı sodyum, LPS veya düşük basınçlı sodyum, LED veya ışık yayan diyot, PCA veya fosfora dönüştürülmüş amber & NBA veya dar bantlı kehribar sokak lambaları bulunur.
Bu nedenle, bu tamamen farklı lamba türlerine ve uygulamalarına genel bir bakışla ilgilidir . İşte size bir soru, temel aydınlatma türleri nelerdir?
[…] Lamba Çeşitleri ve Uygulamaları […]