İzolatör Çeşitleri ve Uygulamaları

Sıradaki içerik:

İzolatör Çeşitleri ve Uygulamaları

e
sv

Konveyör Sistem Nedir : Tipleri ve Çalışmaları

104 okunma — 16 Mayıs 2023 20:50
Konveyör Sistem

Her geçen gün konveyör sistemlerinin kullanımı artmaktadır. Konveyör üreticilerinin, 2025 yılına kadar, 2020’den 2025’e kadar olan tahmini dönemde bir CAGR’nin (Bileşik yıllık büyüme oranı) %4,5’i ile 10,07 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. alışveriş merkezleri, havaalanları, restoranlar, stadyumlar vb. gibi farklı yerlerde konveyörlerin elde edilmesi. Konveyör sistemleri, paketleme, imalat ve üretim tesisleri gibi sektörlerde son derece popülerdir . Dolayısıyla bu sistemlere olan talep miktarı, tüketici talepleri nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle bu sistemlerin imalatına daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle en sık satın alınan konveyör sistemleri türü, hat mil makaralı, zincirli ve konveyör bantlı sistemlerdir.

Konveyör Sistemi Nedir?

Konveyör sistemi, endüstri içindeki farklı malları, yükleri ve ürünleri taşımak için kullanılan mekanik bir taşıma aparatıdır. Bu sistem insan gücünü azaltır, işyerindeki riskleri ve işçilik maliyetlerini düşürür. Bunlar, ağır malların bir bölgeden diğerine taşınmasında çok faydalıdır. Bu sistem, malları veya ağır yükleri taşımak için bir kayış, makara, tekerlekler kullanır. Bu sistemler bir elektrik motoru ile çalıştırılabilir. Konveyör sistemleri gibi malzeme taşıma sistemleri, malzemelerin veya ürünlerin taşınması ihtiyacına göre farklı modellerde mevcuttur.

Konveyör Sistemi
Konveyör Sistemi

Konveyör sistemleri, malların bir bölgeden diğerine taşınması için mekanik taşıma cihazları gibi farklı endüstrilerde kullanılmaktadır. Konveyör sistemleri, yiyecek gibi müşteri uygulamalarında ve havaalanları, süpermarketler, suşi restoranları, alışveriş merkezleri gibi insan taşımacılığında çok popülerdir.

Genellikle bu sistemler yardımcı ekipmanlarla sabitlenir ve yüklerin hacmine göre bir kattan diğerine hareket etmek için kullanılan bazı taşınabilir konveyör sistemleri de vardır. sanayi.

Konveyör Sistemi Nasıl Çalışır?

Genel olarak konveyör sistem tasarımı, kasnaklar arasında gerilmiş bir kayış kullanılarak yapılabilir. Burada iki veya daha fazla kasnak mevcuttur. Kasnakların etrafındaki kayış, sık sık dönmesi için kapalı bir döngü oluşturabilir. Bir kasnak, öğeleri bir yerden diğerine taşımak için kayışı hareket ettiren tahrik kasnağı olarak adlandırılır.
Çoğu konveyör sisteminde, tahrik kasnağının yanı sıra bir kayışa güç sağlamak için bir rotor kullanılır. Kayış, iki yüz arasındaki sürtünme boyunca rotora bağlıdır.

Taşıma bandı
Taşıma bandı

Kayışın uygun şekilde dönmesi için, hem avara hem de tahrik kasnağı, ya saat yönünde, aksi halde saat yönünün tersine, benzer bir yolda çalışmalıdır, oysa hareketli yürüyüş yolları ve market konveyörleri gibi geleneksel konveyör sistemlerinde bazen düzdür. Ünite, öğeleri doğru yere taşımak için dönmesini gerektirir. Döndürmeler için, kayışın bir virajı takip etmesine, aksi takdirde bükülmeden bükülmesine izin veren özel koni biçimli tekerlek rotorları vardır.

Konveyör Sistemi Nasıl Seçilir?

İhtiyacınıza göre bir konveyör sistemi seçerken, yüklerin taşınmasında sistemin malzemesi kilit rol oynar. Bazı önemli özellikler akışkanlık, boyut, aşındırıcılık, nem içeriği, aşındırıcılık ve bir kenara bırakılması gereken sıcaklıktır. Malzemenin bileşimi ayrıca partikülün boyutu, yoğunluğu ve ağırlığına göre granüller, tozlar, topaklar, pullar veya lifler gibi kabul edilir.

Bir yöntem boyunca iki ana hareketli malzeme grubu, beslemenin yanı sıra taşımadır. Malzemeler bir bölgeden diğerine veya daha fazla bölgeye taşındıktan sonra taşıma olarak bilinir. Bu grup için tercih edilen zaman aralığı ve alınacak malzeme miktarı ve farklı noktalarda bir düşüş göz önünde bulundurulmalıdır.

Konveyör sistemi seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, kullanılacağı ortamdır. Sistemin boyutu, iş istasyonu içinde ne kadar alan elde edilebileceği ile karşılaştırıldığında, erişim ekipmanının yanına nasıl bağlanacağı üzerinden düşünülmelidir. Bu sistemler, büyük ölçekleri ve aynı zamanda farklı fabrika yöntemlerine dahil edilmeleri nedeniyle yapımlarında genellikle nispeten karmaşıktır.

Yine de, çeşitli konveyör bileşenlerinin modüler ortamı, uzun ve zor sistemleri isteyerek elde edilebilir hale getirecektir. Bu tür sistemlerin tasarımcıları, sistemin işyerine uygun olması için tasarım desteği sağlayabilir.

Konveyör Sistem Çeşitleri

Farklı konveyör sistemleri türleri aşağıdakileri içerir. Bazıları aşağıda tartışılmaktadır.

Konveyör Çeşitleri
Konveyör Çeşitleri
  • Kemer
  • tekerlek
  • Rulman
  • Yürüyen Kiriş
  • Elektrikli Silindir
  • titreşimli
  • Çıta/Önlük
  • Dikey
  • Top Transferi
  • Vida / Burgu
  • Manyetik
  • Pnömatik/Vakum
  • Kova
  • havai
  • oluk
  • Sürükle/Zincir/Çekme
  • Oto kinetik konveyör sistemleri
  • Bagaj taşıma sistemleri
  • Kömür madeni konveyör bant sistemleri

Bantlı konveyörler

Bu sistemler , malzemeleri veya ürünleri taşımak için sürekli kayışlar kullanan malzemeleri işler. Bu kayışın uzatılması iki uç kasnak arasında mümkün olabilir. Genel olarak, bir aksi takdirde her iki uç da aşağıda bir rulo içerir.

Konveyör bant , makaralar üzerinde sürtünmeye neden olacak şekilde banda herhangi bir direnç verilmediği her yerde hafif yükler için kullanılan metal kaydırıcılı bir tava aracılığıyla desteklenebilir . Bu sistemlerde motorlar güç sağlamak için değişken veya sabit hız düşürücü dişliler kullanılarak kullanılmaktadır.
Bu kayışlar, kayışın çalışacağı koşullara uygun olması gereken çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Yaygın konveyör bantlarında kullanılan malzemeler plastik, kauçuk, kauçuk, metal, kumaş, kauçuk vb.

Ağır yüklerin taşınması için bir taşıma bandı için güçlü malzeme gereklidir. Bu konveyörler normalde ihtiyaca göre farklı hızlarda çalıştırılır ve çalıştırılır. Konveyörlerin çalışması yatay olarak yapılabilmekte, dökme veya büyük malzemeler için oluk açılabilmektedir.

Tekerlekli Konveyör

Bu tür konveyörler, yükleri uzunlukları boyunca manuel güç, aksi halde yerçekimi kullanarak hareket ettirmek için güçsüz tekerlekler kullanır. Bu tip konveyörler ağırlıklı olarak paket elleçleme, kamyon yükleme, kamyon boşaltma ve palet taşıma, paketler, aksi takdirde montaj hatları boyunca tesislerin kullanılması için kullanılır. Bunlar, uygulamanın yanı sıra yükün gereksinimlerine göre tekerlek sayısı ve tekerlek aralığı ile yapılandırılır.

Rulman

Bu merdanelerin çalışması, ürünü manuel olarak veya yerçekimi ile taşımak için çerçevelerde düzenlenen paralel merdaneler vasıtasıyla yapılabilir. Bunların ana özellikleri esas olarak silindir çapının yanı sıra aks merkezi boyutlarını içerir. Bu konveyörler esas olarak bagaj taşıma, yükleme rıhtımları vb. gibi malzeme taşıma uygulamalarında kullanılır. Silindirler güçle çalıştırılmaz ancak yükü hareket ettirmek için yerçekimi kullanır, aksi takdirde manuel olarak yatay olarak yerleştirilir. Bu konveyör sistemleri, uygulamaya ve erişilebilir zemin alanına bağlı olarak düz veya kavislidir.

Yürüyen Kiriş

Bu konveyörler, üretim hücreleri sırasında iş parçalarını yönlendirmek için sabit ve hareketli desteklerin bir karışımını kullanır. Bu konveyörler, ağırlıklı olarak montaj hatlarında ve otomasyonda, yüklerin belirli alanlara sıralı bir şekilde yerleştirilmesi gereken her yerde kullanılır.

Sabit bir konumda tutulan ürün, bu konveyör aracılığıyla alınabilir ve bir sonraki üretim adımının gerçekleştiği her yerde bir sonraki konumuna yönlendirilebilir. Böylece, bu hareket konveyörün uzunluğu boyunca çoğalır. Bu tip konveyörler, ürüne göre tek veya birkaç hat içerir.

Manyetik

Bu tip Konveyörler, aktif olmayan plakaların altına yerleştirilen hareketli mıknatıslar, aksi takdirde manyetik malzemeleri hareket ettirmek için diğer manyetik olmayan kaydırıcı yataklar ile çalışırlar. Genel olarak manyetik konveyörler, işleme merkezlerindeki demirli talaşları ortadan kaldırmak için talaş konveyörleri gibi kullanılır.

Bu konveyörün konfigürasyonu dikey hareket, yatay hareket veya kombinasyonlar kullanılarak yapılabilir. Bunlar kayışsızdır, aksi takdirde kaydırıcı yatak yerine bir taşıma kayışı kullanılabilir. Taşıma kayışının altında, demirli malzemeleri kayışa doğru manyetize etmek için bir elektromıknatıs içeren bir ray kullanılabilir. Bu tip sistemler, imal edilen ürünün konveyöre olan manyetik çekimi nedeniyle baş aşağı kullanılmaktadır.

Kova

Kovalı konveyörler, malzemeleri veya ürünleri taşımak için çok taraflı ve kayışlara, kablolara veya zincirlere bağlı kaplar kullanır. Kaplar, malzemeyi serbest bırakmak için eğilen sistemin yanında düz durur. Bu konveyörler, dökme malzeme, parçalar, aksi takdirde gıdaların preslenmesi ve elleçlenmesi gibi uygulamalarda kullanılır.

Taşınan malzeme kum, çamur, gübre, tahıl ve şeker gibi sıvı veya kuru halde olabilir. Bu sistem yatay olarak kullanılabilir, aksi takdirde taşınan ürünlerin aşamalarını değiştirmek için dikey olarak atılabilir. Böylece uygulamaya bağlı olarak farklı boyutlara ve ayrıca yük taşıma kapasitelerine erişilebilir.

Sürükleme Hattı/ Çekici/ Zincirli Konveyör

Sürükleme Hattı/ Çekme/ Zincir tipi Konveyörler, ürünleri çekmek veya sürüklemek için kablo veya zincir gibi hareketli elemanlara bağlanan mekanik cihazlar kullanır. Bu konveyörler esas olarak çöp kutularına dökme malzemeleri çekmek, diğer ataşmanları taşımak için kullanılır ve birkaç boşaltma, aksi takdirde yükleme noktaları içerebilir.

Tubular drag gibi konveyörler, ürünü herhangi bir yoldan taşımak için tamamen kapalı bir zincir sistemi kullanır. Zincirli konveyörler, paletleri kaydırmak için tekli veya çoklu zincirler kullanır. Çekme konveyörleri, genellikle üzerindeki zeminde, çekme ürününe doğru, aksi halde çekici tekerlekli veya tekerlekli arabalara açık bir şekilde, zincirler veya kablolar gibi bir çekme halatı kullanır.

Vidalı Konveyör

Vidalı konveyör, granüler malzemeleri, aksi halde sıvı halde taşımak için bir tüpte “uçan” olarak bilinen döner bir sarmal vida bıçağı kullanan bir cihazdır. Bu konveyörler esas olarak çeşitli endüstrilerde uygulanabilir.

Halihazırda, bu konveyörlerin mevcut endüstrideki rolü sıklıkla yatay olarak kullanılmaktadır, aksi takdirde küçük bir eğimde odun yongaları, gıda atıkları, agregalar, hayvan yemi, et, tahıl taneleri, kazan külü gibi yarı katı malzemeleri kaydırmak için verimli bir yöntem gibi. , kemik unu, vb. İlk vidalı konveyör, erken zamanlarda sulama suyunu sürmek için kullanılan Arşimet vidasıydı. Vidalı konveyörler, alt konveyörler ve merkezsiz vidalı konveyörler gibi farklı tiplerdir.

Mobil Konveyör Bant Sistemi

Bu konveyörler ticaridir ve üretim yerinizde malzemeyi taşımak için esnektir. Bu nedenle toplu üretim, yıkım, geri dönüşüm ve madencilik operasyonlarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Otomatik Konveyör Bant Temizleme Sistemi

Bir bantlı konveyör sisteminde, bant temizleyicileri, bantınızdan geri taşınmayı ortadan kaldırma yetenekleri nedeniyle önemli parçalardır. Burada, geri taşıma birkaç konveyörde önemli bir sorundur, bu nedenle konveyör bileşenlerimizi önceden taşırken sık sık temizlememiz gerekir ve bandın yanlış izlenmesi gibi başka taşıma sorunlarına neden olur. Dolayısıyla, geri taşımanın azaltılması, çalışanın güvenliğini, çalışma verimliliğini ve üretkenliği artırabilir. Konveyör bant temizleyicisinin ana işlevi, taşıma verimliliğini artırmanın yanı sıra geri taşınmayı önlemektir.

Konveyör bant sisteminin çalışma prensibi, uzun bir geniş, güçlü malzeme üzerinde yuvarlanan iki mekanik kasnak kullanmaktır. Kasnaklardaki motorlar benzer bir hızda çalıştığında ve benzer şekilde döndüğünde, kayış ikisi arasında kayar.

Avantajlar

Konveyör sistemi avantajlar arasında aşağıdakiler bulunmaktadır

  • İnsan gücünü azaltır
  • Kaza olasılığını azaltır
  • Verimliliğin yanı sıra Verimlilik de artırılabilir
  • Konveyörler, uzun bir süre boyunca cihazların yüklenmesi ve boşaltılmasında önemli bir rol oynar.
  • Konveyörler her iki yönde de kayabilir, bu nedenle malzemelerin üretim süreci boyunca bir üretim biriminin ters uçları arasında kaydırılması gerektiğinde bu son derece yararlıdır.
  • Büyük endüstrilerde, konveyör sistemleri, malzemeleri farklı katlar ve birden çok seviye arasında onlara zarar vermeden taşımada çok yardımcı olur.

Dezavantajları

Konveyör sistemi dezavantajları aşağıdakileri içerir:

  • Bu sistemlerin altyapı içinde bir değişikliğe ihtiyacı var
  • Bunlar hareketli değil
  • Bunlar maliyetli

Bu nedenle, bu tamamen konveyör sistemlerine , çeşitlerine, çalışmasına, avantajlarına ve dezavantajlarına genel bir bakışla ilgilidir . Konveyör sistemlerine bir alternatif, G2P robotları (Üründen kişiye), AS (Otomatik Depolama), RS (Geri Alma Sistemleri), AGC (Otomatik Kılavuzlu Arabalar) ve İşbirlikçi Mobil Robotlardır. İşte size bir soru, lütfen konveyör sistemleri üreticilerinden bahseder misiniz?

Diğer yazılarımıza bakmak ister misiniz ?

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli