WiFi Araması Nedir ve Çalışması

Sıradaki içerik:

WiFi Araması Nedir ve Çalışması

e
sv

İzolatör Çeşitleri ve Uygulamaları

151 okunma — 16 Mayıs 2023 20:42
İzolatör

Bir yalıtkan, akımın toprağa doğru akışını önlemek için kutuplardaki havai hat iletkenlerine destek verir. Gelen iletim hatları , kendi operasyonda önemli bir rol oynar. Bir izolatörün tasarımı kauçuk, ahşap, plastik, mika vb. gibi farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Elektrik sisteminde kullanılan özel malzemeler cam, seramik, PVC, steatit, polimer vb. yalıtkanı porselen olup ayrıca özel bileşim, steatit, cam malzemeler de kullanılmaktadır. Bu makale, farklı izolatör türlerine ve çalışmasına genel bir bakışı tartışmaktadır.

İzolatör Çeşitleri

Bunlar, aşağıdakileri içeren derecelendirmelerine göre farklı türlere ayrılır. Bunlar, her yalıtkanın birkaç yalıtım diskinden oluştuğu iletim ve dağıtım sistemlerinde kullanılır. Bir disk 11kv voltaj kullanıyorsa, kalan diskler 66kv voltaj kullanır.

İzolatör Çeşitleri
İzolatör Çeşitleri
  • Pim İzolatörü
  • Süspansiyon İzolatörü
  • Gerinim İzolatörü
  • Kelepçe İzolatörü
  • İzolatör Sonrası
  • İzolatör Kal
  • Disk İzolatörü

Pin İzolatörü

Bu tür yalıtkan dağıtım sistemlerinde kullanılır. Bu yalıtkanın voltaj kapasitesi 11kV’dir. Yüksek mekanik mukavemetli malzeme ile tasarlanmıştır. Bunlar dikey ve yatay konumlarda bağlanır. Bu yalıtkanın yapısı basittir ve diğer tiplere kıyasla daha az bakım gerektirir.

Pim İzolatörü
Pim İzolatörü

Süspansiyon İzolatörü

Buna disk izolatörü de denir ve bu izolatörlerin tasarımı porselen veya cam gibi malzemeler kullanılarak yapılabilir. Süspansiyon izolatörünün voltaj kapasitesi 11 kV ile 765 kV arasında değişmektedir. Daha fazla esneklik sağlayarak havai iletim hatlarında kullanılır. Voltaj seviyesine göre çeşitli diskler kullanır. Çelik kule kullanılarak bağlanır, bu nedenle tüm diskleri desteklemek için daha fazla yüksekliğe ihtiyaç duyar.
Bu yalıtkanlar diğer yalıtkanlarla karşılaştırıldığında çok faydalıdır çünkü; izolatördeki bir disk hasar görürse, kalan tüm diskler düzgün çalışacaktır. Böylece hasarlı disk başkalarıyla değiştirilebilir. Süspansiyon İzolatörünün ne olduğu hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya bakın : İnşaat, Çalışma ve Türleri

Süspansiyon İzolatörleri
Süspansiyon İzolatörleri

Gerinim İzolatörü

Bu, asma tipi izolatörlere benzer, çünkü bir havai iletim sisteminde kullanılır, ancak özellikleri ve çalışması biraz farklıdır. Gerinim izolatörünün voltaj kapasitesi 33kV’dir. Çoğunlukla iletim hattında, dirsek yerine kol yerine yerleştirilir. Gerinim izolatörü ve Çalışması hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya bakın.

Gerinim Tipi İzolatörler
Gerinim Tipi İzolatörler

Kelepçe İzolatörü

Bu izolatörler küçük boyutlu olup, havai dağıtım sistemlerinde kullanılır. Bu yalıtkanın bağlantısı metalik bir şerit kullanılarak yapılabilir. Bu yalıtkanın voltaj kapasitesi 33 kV olup, büküm veya dairesel dönüş pozisyonlarında çalışır. Günümüzde bu izolatörler gerilim izolatörü olarak kullanılmaktadır ancak daha az gerilim dağıtım hatlarında kullanılmaktadır. Kelepçe izolatörleri dikey veya yatay konumda kullanılır. Bunlar direğe cıvata veya çapraz kol ile bağlanır. Daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya bakın: Kelepçe İzolatörü Nedir: Çalışma ve Uygulamaları.

Kelepçe İzolatörleri
Kelepçe İzolatörleri

İzolatör Sonrası

Bu izolatörler farklı voltaj seviyelerine uygun olduğu için trafo merkezlerinde kullanılmaktadır. Dikey konumda düzenlenmiştir ve transformatörleri, şalt cihazlarını ve diğer bağlantı cihazlarını korur . Bu izolatörlerin mekanik mukavemeti güçlüdür.

İzolatör Kal

Bu izolatörler, dağıtım hatlarında kullanılan dikdörtgen şeklindedir. Bunlar, diğer tiplerle karşılaştırıldığında küçük boyutlarda mevcuttur. Bu izolatörlerin yerleşimi hat iletkeni ve toprak arasında yapılabilir. Bu izolatörler, ani arızalardan koruyan cihazları korumak gibi çalışır, aksi takdirde aniden voltaj değişimi olur.

Disk İzolatörü

Disk izolatörleri, orta ve düşük kirli ortamlar için uygun maliyetli bir çözüm sunar ve bunlar yüksek kaliteli hammaddelerle tasarlanmıştır. Bu izolatörler, çoğunlukla iletim ve dağıtım hatlarında kullanıldığı için geniş pazarda iyi bilinmektedir. Bu izolatörlerin uygulamaları, daha az korozyon, sağlam tasarım gibi yüksek verimli özelliklere sahip oldukları için endüstriyel ve ticari iletim hatlarını içerir; kablolarda ve elektrik tesisatlarında yalıtım için kullanılan iletkenleri destekler ve yüksek yüklerde yüksek voltajı korur. Daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya bakın: Disk İzolatörü Nedir: Tipleri ve Uygulamaları.

Disk İzolatörü
Disk İzolatörü

Diğer İzolatör Çeşitleri

Diğer izolatör türleri aşağıdakileri içerir.

Polimer İzolatör

Bu yalıtkanlar, fiberglas çubuktan oluşur ve polimer hava tutucularla kapatılır. Porselen tipine göre düşük ağırlıkta olup daha iyi güç verirler. Bu izolatörler PTFE, silikon kauçuk, EPDM ve EPM ile tasarlanmıştır.

Polimer İzolatör
Polimer İzolatör

Cam İzolatör

18. yüzyılda telgraf ve telefon hatlarında kullanılmaya başlanan cam izolatörler, 19. yüzyılda yerini seramik ve porselen çeşitlerine bırakmıştır. Bunun üstesinden gelmek için, daha uzun ömürleri nedeniyle popüler hale gelen sertleştirilmiş cam türleri tanıtıldı.

Cam İzolatör
Cam İzolatör

Uzun Çubuk İzolatör

Bunlar, dıştan hava tutucular ve metal uç bağlantı parçaları dahil olmak üzere porselen çubuklardır. Bu izolatörde, üniteler arasında mukavemetlerini artırmaya yardımcı olan metal parça yoktur. Bunlar hem gerilim hem de süspansiyon konumlarında geçerlidir.

İzolatörlerin Özellikleri

Bir yalıtkanın özellikleri mekaniktir ve dielektrik dayanımı yüksektir, kaçak akımı önlemek için yalıtım direnci yüksektir. Yalıtkan malzemeler çatlaklardan, kirliliklerden ve gözeneksiz olmalıdır. Bir yalıtkanın özellikleri mekaniktir ve dielektrik dayanımı yüksektir, kaçak akımı önlemek için yalıtım direnci yüksektir. Yalıtkan malzemeler çatlaklardan, kirliliklerden ve gözeneksiz olmalıdır.

İzolatör Uygulamaları

uygulamalar

  • Bunlar devrelerde, elektrik panolarında güvenlik sağlamak için kullanılmaktadır.
  • Bu yalıtkanlar malzemeleri elektrik ve ısıdan korur.
  • Günlük ürünlerin üretiminde plastik ve kauçuk kullanılmaktadır.

Diğer yazılarımıza bakmak ister misiniz ?

SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

1). Bir yalıtkanın işlevi nedir?

Bir yalıtkan, bunun iç elektrik yükünün serbestçe akmadığı bir tür malzemedir; yetersiz elektrik akımı, bir elektrik alanının gücünde içinden geçecektir.

2). Havai iletim hatlarında kullanılan izolatör çeşitleri nelerdir?

Bunlar pim, asma, germe, zincirleme ve sabitlenmedir.

3). İzolatör örnekleri nelerdir?

Bunlar kağıt, plastik, kauçuk, strafor, cam ve kuru havadır.

4). Yalıtım arızası nedir?

İzolatöre arıza voltajı uygulandığında iletken hale gelir, bu nedenle bu izolasyon arızası olarak bilinir.

Bu nedenle, bu tamamen farklı yalıtkan türleri ile ilgilidir . Bunlar transformatörlerde kullanılır çünkü elektrik sistemlerinde bunlar en önemli parçalardır. Ofislerde, evlerde kullanmak üzere trafo kullanmadan güvenli bir akım elde edemeyiz. İşte size bir soru, en çok kullanılan yalıtım malzemeleri nelerdir?

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar